top of page

Különféle lisztek glikémiás indexe

A glikémiás index (Glycemic Index / GI) egy olyan 1 és 100 közötti szám, amely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.

A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az élelmiszerben lévő szénhidrát mennyiségére azonban nem utal! Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Az  alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek, a felszívódásuk során kevesebb glükózt juttatnak a szervezetünkbe, így a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell elválasztania, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.

100

magas

70

közepes

50

alacsony

0

búza

finomliszt

(85)

rizsliszt

(72)

kukoricaliszt

(70)

tejles

kiőrlésű

búzaliszt

(70)

tönköly-

búzaliszt

(55-65)

rozsliszt

(57)

durumbúza-

liszt

(54)

tritikálé

liszt

(54)

alakorbúza-

liszt

(45)

zabliszt

(44)

A Lisztek glikémiás indexét további tényezők is befolyásolhatják. Minél nagyobb a szemcse mérete az őrleménynek annál alacsonyabb a GI értéke, minél finomabb őrlemény annál magasabb. Ebből is következik, hogy a finomliszteknek, pizzalisztnek magasabb a GI értéke, míg a durumlisztnek, teljes kiőrlésű liszteknek, különösképpen a Graham lisztnek alacsonyabb, így ezeknek a fogyasztása lényegesen kisebb inzulinreakciót okoznak. 

Az élelmiszerek rosttartalma csökkenti a GI értékét, minél magasabb a rosttartalom, annál alacsonyabb lesz a GI. Külön érdemes itt megemlíteni az ősgabona liszteket és a tönkölybúzalisztet, melyeknek a rosttartalma magas, ez segíti az emésztést, teltségérzetet okoz és magát a felszívódást is lassítja, így a vércukorszinten és inzulin reakción túl az emésztés folyamatában is kedvező hatást gyakorolnak.

Végül a GI függ a gabona nemesítésének mértékétől is. Minél összetettebb nemesítési folyamaton esik át a gabona, annál alacsonyabb lesz a rosttartalma és magasabb a GI értéke. Ebből következően az ősgabonákból készült lisztek glikémiás indexe alacsonyabb az általános búzából készült finomliszt és teljes kiőrlésű lisztek GI értékénél. 

Keresse alacsony glikémiás indexű lisztjeinket webshopunkban, ahonnan házhozszállítással pár nap alatt önnél lehetnek választott termékei!

epm_alacsony_gi_lisztek
bottom of page