Áfonyás muffin
Ez az egyszerű, de fenséges „bögrés” recept bármilyen idény- vagy aszalt gyümölccsel, diófélékkel, vagy akár csokoládédarabkákkal is elkészíthető.
Elkészítés:
Melegítsük a sütőt 190 °C-ra. Alaposan morzsoljuk össze a citromhéjat két evőkanál cukorral, hogy a cukor átvegye a citromhéj aromáját.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik, nagyobb tálban keverjük össze a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat, az olajat és a vaníliás cukrot. Felváltva adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és a kefírt, de csak egyenletesre forgassuk össze, ne kavarjuk habosra. Forgassuk bele az áfonyát.
Osszuk szét a tésztát 24 normál méretű muffinformába, amiket előzőleg muffinpapírral kibéleltünk, vagy alaposan kivajaztunk. Ujjunkkal készítsünk kis mélyedést a muffintészta tetején, és mindegyikbe tegyünk egy fél teáskanálnyi áfonyalekvárt. A tetejét szórjuk meg a citromos kristálycukorral. 190 °C-os sütőben kb. 20 percig süssük.


Hozzávalók:
2 evőkanál kristálycukor
egy citrom reszelt héja
25 dkg fekete áfonya
50 dkg „Süteményliszt”
3 teáskanál sütőpor
1 1/2 teáskanál só
33 dkg kristálycukor
3 tojás
6 evőkanál olvasztott vaj
6 evőkanál étolaj
2 csomag vaníliáscukor
3,5 dl kefír
4-5 evőkanál áfonyalekvár