Különféle lisztek glikémiás indexe
A glikémiás index (Glycemic Index / GI) egy olyan 1 és 100 közötti szám, amely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.
A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az élelmiszerben lévő szénhidrát mennyiségére azonban nem utal! Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek, a felszívódásuk során kevesebb glükózt juttatnak a szervezetünkbe, így a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell elválasztania, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.
100
magas
70
közepes
50
alacsony
0
búza
finomliszt
(85)
rizsliszt
(72)
kukoricaliszt
(70)
tejles
kiőrlésű
búzaliszt
(70)
tönköly-
búzaliszt
(55-65)
rozsliszt
(57)
durumbúza-
liszt
(54)
tritikálé
liszt
(54)
alakorbúza-
liszt
(45)
zabliszt
(44)