Sós sütemények

Duplasajtos pogácsa

Tésztakészítés házilag

Házitészta-készítés három egyszerű lépésben:

 

Hozzávalók:

250 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt

3 db M méretű tojás

1. lépés – gyúrás

A lisztet kimérjük, deszkára halmozzuk, közepébe egy nagy krátert készítünk.

A tojásokat felütjük, a liszthez adjuk (a kráter közepébe), egy villával elegyítjük a fehérjét és a sárgáját. Továbbra is a villával dolgozva, a kráter belső oldalától indulva elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amint a tojás felvette az összes lisztet, kézzel addig gyúrjuk, amíg egy teljesen homogén és sima felületű tésztát nem kapunk. Ha gyúrás közben azt érezzük, hogy a tészta ragacsos, vagy túl puha kevés lisztet adunk még hozzá, mindaddig, amíg a tészta rugalmas állagú nem lesz.

Állagát ujjpróbával ellenőrizhetjük: ha mutatóujjunk ujjbegyével finoman megnyomjuk a tésztát, és az azonnal visszarúg – nem marad benne az ujjlenyomatunk – a tészta állaga tökéletes.

A tésztát spenót, paradicsompüré, tintahal tinta, kurkuma hozzáadásával színezhetjük is. Az alábbi mennyiségeket a tojáshoz adjuk.

Spenót: 100 g száraz serpenyőben párolva

Paradicsompüré: 1 púpozott teáskanál

Tintahal tinta: 5 ml

Kurkuma: 1 csapott teáskanál

2. lépés – nyújtás

A tésztát négy részre osztjuk, három részt műanyag fóliába tekerünk felhasználásig.

Az első negyedet lisztezett felületen kilapítjuk.

a., Ha sordófával dolgozunk a tésztát lisztezett felületen nyújtjuk mindaddig, míg a kívánt vékonyságot elérjük.

b., Géppel az alábbi módon dolgozunk:

  • A gép 0 fokozatán a sima hengerfejek között a kilapított tésztát egyszer áttekerjük, a tésztát háromba hajtjuk úgy, hogy egy téglalapot kapjuk, majd ismét a gép 0 fokozatát használva áttekerjük azon. Ezt néhányszor megismételjük. Ha a tészta felülete nedves, ragacsos, kevés liszttel megszórjuk.

  • Ezt követően a gépet 1-es fokozatra állítjuk, a tésztát egyszer áttekerjük rajta.

  • Folytatjuk a 2-es fokozattal, majd a 3-as fokozattal stb…

  • A tésztát a gépen lépésről-lépésre haladva a kívánt vastagságra nyújtjuk. Cérnametélthez 7-8-as fokozatig, egyéb metélthez 5-6-os fokozatig, töltött tésztákhoz 4-5-ös fokozatig.

3. lépés – formázás

a., Ha késsel dolgozunk

  • Metélt készítés: a tésztalapokat a rövidebb oldaluktól néhányszor félbehajtjuk, a késsel kívánt szélességre vágjuk.

  • Farfalle (masni tészta): a kinyújtott tésztát 3x5 centis téglalapokra vágjuk, középen összecsippentjük őket.

  • Ravioli: a tölteléket a tésztalapok hosszanti oldalán, a lapok egyik felére egymástól 1,5-2 centire kis halmokban elhelyezzük, a lapot félbe hajtjuk, a töltelék körül kinyomkodjuk a levegőt, késsel felvágjuk.

b., Ha tésztagéppel dolgozunk

  • A kinyújtott tésztalapot a gép vágóbetétjébe helyezzük, áttekerjük.

Jó tésztakészítést!

 

Szerző: Vermes Viki, Városi konyha blog

Tésztaétel receptek: varosikonyha.blog.hu