Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly.
2017-1.3.1-VKE-2017-00004 projekt
EPMS Zrt.
Szakmai előrehaladás
I. Malomipari termékfejlesztés előkísérletei, őrleményváltozatok, gluténmentes fejlesztések első fázisa
1. Rozs őrlési kísérletek
A klasszikus őrlési technológiák fejlesztése a minél nagyobb fehérliszt kihozatal és a költséghatékonyabb műszaki megoldásokra irányultak. A kísérleti terv kidolgozása során kiemelten a malmi rozstechnológia új szemléletű kezelésére koncentráltunk:
-
élelmiszerbiztonsági és minőségi kockázat,
-
olyan gabonaőrlemények előállítása, melyek tartalmazzák, a főként a héjközeli rétegekbe található számos egészségtámogató összetevőt - rostokat, lipideket, vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat, stb.
-
olyan gabonaőrlemények előállítása, melyek a magas rosttartalma miatt nem csökken élvezeti értéke, gyerekek is szívesen fogyasztják
2. Technológiai kísérletek
-
Rozs hántolási kísérlet, mérés- értékelni a rozsszemek felületi tisztítási műveletét élelmiszer-biztonsági kockázat és értékes anyagok szempontjából.
-
Kísérleti rozsőrlés négy különböző kondicionálási módon előkészített rozsból: A kondicionálás - nedvesítés+pihentetés- azt a célt szolgálja, hogy a héj szívósabbá váljék és az őrlés során kevésbe aprózódjék, könnyebben szétválasztható legyen a megbelsőtől, és ezáltal nagyobb legyen a fehér liszt kihozatala. Mivel nem ez a cél, hanem éppen az értékes tápanyagokat tartalmazó héjrészek hasznosítása, a kondicionálás folyamatát ebből a szempontból vizsgáltuk.
Következtetések: a tisztítói folyamat áttervezése és átalakítása szükséges
Kísérleti rozsőrlés a javasolt kondicionálási eljárással. Az őrléskor keletkező frakciók táblájának felvétele, az 5% feletti rendszerlisztek azonosítása és vizsgálata.
RLTK őrlésekor a 38 féle lisztfrakció keletkezik. Ezen őrlemények és az utolsó rendszeren keletkezett korpafrakció összekeverésével jön létre a késztermék. Ha a korpa frakció nem elég apró, (nem esik át a 100% a 2000 mm-en), nem váltható bele a teljes kiőrlésű rozslisztbe. Ezek a lisztek a különböző rendszereken nagyon eltérő mennyiségben keletkeznek.
Mintát vettünk minden lisztfrakcióból, minden hengerszék be- és kimenetéből, melyeket címkével ellátott zacskóban tároltuk. A 4%-nál nagyobb frakciókat bevizsgáltuk a malmi laborban Vizsgálatok, Következtetések, eredmények
A frakciók vízfelvevő képessége tág határok között változik, 57-78%, a hamutartalommal nő, de e szabály alól is van kivétel. A diagramok formája is eltérő. A Mixolab diagram és a BME vizsgálati eredményeinek alapján lehet következtetéseket levonni, és további őrlési kísérleteket végezni.
Piackutatásunk eredménye, hogy vannak olyan aprító/őrlő gépek, melyek már egy aprítási művelettel előállítanak porszerű anyagokat, ezért beszereztünk egyet.
-
Az OAT-2 zabfeldolgozó vonal felszerelése, beállítása, gluténmentes technológia lehetőségek, első fázis:
-
A pályázatban felvázolt elképzelések alapján kiválasztottuk az OAT-2 típusú zabfeldolgozó vonalat. A kísérleti technológiát a gyártó saját üzemében felállította és így lehetőségünk nyílt annak tesztelésére. A zabhántoló vonal működését vizsgáltuk üresjáratban és nem fajtaazonos zabbal. Ezzel párhuzamosan kialakítottuk a gluténmentes gyártás feltételeinek megfelelő kísérleti üzemet az aszódi malom területén. Az OAT-2 vonalat a tesztüzemet követően ebben a kísérleti üzemben szereltük össze, a tesztelés jelenleg is folyik.
II. Az üzemi kísérletek kialakítása, technológiai paraméterek és a hőkezelési eljárások vizsgálata
Az új zabvonallal üzemi kísérleteket végeztünk a technológiai paraméterek meghatározása, a rosta lyukméretek kiválasztása, tisztítólevegő beállítása céljából. Kísérleti előhántolásokat végeztünk a Galga-Agrár Kft. által megtermelt fajtaazonos zabmintákból is. Meghatároztuk az előhántolás hatékonyságát, ez alapján sikerült felállítani a hántolhatósági sorrendet, ez fontos szempont a fajták nagyparcellás termesztésre való kiválasztásánál. A zabvonal beszerelése megtörtént, az üresjárati próbák rendben voltak.
A fentiekkel párhozamosan megindult a szakmai és költségvetési szempontból is megfelelő hőkezelési eljárás kiválasztása, tervezése és gyártása is. Mivel a tervezett zab hőkezelési technológia újszerű, a berendezés testreszabását alapos dokumentáció előzte meg. A nemzetközi szakirodalomban fellelhető technológiai, műszaki információk és a BME korábbi kutatási eredményei alapján a több változat, folyamatábra és gépelhelyezési terv nyomán alakult ki a végleges műszaki megoldás. A berendezéssel többféle módon, a termékek széles skáláját lehet hőkezelni, tág hőmérsékleti és nyomás értékek között. A hőkezelő berendezés technológiai paramétereit a kutatás céljának megfelelően határoztuk meg.