Aranygaluska
Ez a finomság akár desszertként, akár főfogásként kicsik és nagyok kedvence.
Elkészítés:
A meglangyosított cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd egy nagy tálban a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos lesz. Ezután letakarjuk, és egy órát kelesztjük. (Eddig a lépésig kenyérsütő gépben is készíthető.)
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát vagy egy tepsit, és egy kis tálban megolvasztjuk a tetejére szánt vajat. Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkán egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal, beleforgatjuk a cukros dióba, majd szorosan egymás mellé rakjuk a kivajazott sütőtálba. Végül megszórjuk a megmaradt cukros darált dióval, lefedjük, és fél órát pihentetjük, kelesztjük. Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben körülbelül fél órát sütjük. Ha közben nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük.
Még melegen, vaníliasodóval tálaljuk.


Hozzávalók:
330 g „Extra sikér” búzaliszt
4 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
2 tojássárgája
20 g élesztő
1,5 dl tej
csipet só
A tetejére:
kb. 5 dkg vaj
8 dkg darált dió
3 evőkanál cukor