Céklás-diós kenyér tritikálé liszttel
Héja céklavörös, a belseje narancsos árnyalatú.
A Hegyaljai Boszorkánykonyha receptje
Elkészítés:
A céklát héjában puhára főzzük (lehet sütni is), majd amikor langyosra hűlt, meghámozzuk és feldaraboljuk.
Egy műanyag kancsóba tesszük (abban egyszerű összeturmixolni, nem fröccsen mindenfelé a vörös lé), hozzáadjuk a vizet és az olajat, botmixerrel pürésítjük.
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, hozzáöntjük az időközben a cukorral elkevert vízben megfuttatott élesztőt, végül a céklapürét. Lágy tésztává dagasztjuk. Mivel a cékla miatt elég ragacsos a tészta, időnként meghintjük még liszttel, szükség szerint.
Nagyjából fél óra alatt, lefedve a duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, megszórjuk dióval, többször áthajtogatjuk, aztán sütőpapírral bélelt sütőlemezen szépen megformázzuk, a tetejét 3 helyen mélyen bevágjuk.
Ismét duplájára kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverés), a sütő aljába pedig egy vízzel feltöltött mély tepsit teszünk, hogy gőz képződjön.
A megkelt tésztát betesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, csak utána szeleteljük.

Hozzávalók:
30 dkg cékla
20 dkg Világos tritikálé liszt
30 dkg Félfehér búzakenyérliszt (BL-112)
2,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos víz
2 teáskanál (oliva)olaj
2 teáskanál só
1 mokkáskanál nádcukor
2 marék dió
Hegyaljai Boszorkánykonyha