top of page

Krumplis pogácsa

Maradék krumplipüré felhasználásához, zab- és tönkölyliszttel...

A Hegyaljai Boszorkánykonyha receptje

  • Facebook - Grey Circle

Elkészítés:

 

A cukros tejben felfuttattatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba öntjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót , a krumplipürét, a tojást, a felkockázott vajat és a tejfölt, végül az élesztős tejet is beleöntjük.
Egynemű tésztává dagasztjuk, közben szükség szerint adagolva hozzá egy kevés lisztet (vagy ha túl kemény a tészta, apránként egy kis tejet). Lefedve a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, alaposan átgyúrjuk, majd többször hajtogatjuk. Kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, lisztezett pogácsa-szaggatóval 4 cm-es köröket szaggatunk belőle.
Sütőpapíros tepsibe tesszük a pogácsákat, a tetejüket keresztben többször bevagdossuk, majd ismét duplájára kelesztjük.
A tetejüket megkenjük egy felvert tojással, végül 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

krumplis pogacsa_Hegyaljai_Boszorkanykon

Hozzávalók:

1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
30 dkg krumplipüré
50 dkg liszt (25 dkg zabpehelyliszt + 25 dkg tönkölybúza fehérliszt)
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál vaj
2 tojás
2 evőkanál tejföl

Hegyaljai Boszorkánykonyha

bottom of page