top of page

Lakossági termékeink - különleges termékek

Magas minőségű termékeink széles választékában biztosan megtalálja azt a lisztet, amire konyhájában szüksége lehet, akár ropogós héjú kenyeret, foszlós péksüteményt, vagy ínycsiklandó süteményeket kíván készíteni.

Extra sikér búzaliszt

 

Extra sikértartalmú lisztünkhöz a legjobb minőségű búzákat válogatjuk össze, így tudjuk garantálni a legalább 30%-os sikértartalmat. Nagy térfogatú, laza bélzetű kenyeret és könnyű, foszlós kelt tésztát csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk.

extra sikér
EPMS-extrasiker-buzaliszt-bl55.png
mt.png

Pizzaliszt

 

A pizzalisztet a molnárok 00-ás lisztnek is nevezik.  Lényeges a különbség a sima finomlisztből (BL55 búzafinomliszt) és a 00-s pizzalisztből készült tészta között. A különös gonddal kiválasztott legjobb minőségű búzából extrafinomra őrölt és többször átszitált 00-ás liszttel könnyebb a munka. A tészta rugalmasabb, lazábban gyúrható, mert nem ragad, mégis nagyon elasztikus lesz. A pizza őshazájában, Olaszországban a legigényesebb pizzaszakácsok csak 00-ás lisztből készítik a pizzatésztát.

pizzaliszt
EPMS-pizzaliszt.png
mt.png

Süteményliszt

 

A Süteményliszt, más néven félfogós liszt őrléséhez különös gonddal válogatjuk össze a legmegfelelőbb minőségű búzákat. A félfogós liszt a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény, de a réteslisztnél finomabb. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében található, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) a kíméletesebb őrlés során kevésbé károsodik, ezért olyan termékeknél használható, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény. Süteménylisztünk piskóták, felvertek, kevert tészták készítéséhez a legjobb választás.

sutemenyliszt
EPMS-sutemenyliszt-bf55.png
graham

Graham búzaliszt

 

A Graham liszt alapanyaga a búza, és hasonlóan a teljes kiőrlésű búzaliszthez, tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, beleértve a csírát és a héjat is. A normál teljes kiőrlésű búzaliszttel szemben azonban a szemcsemérete nagyobb. Ennek köszönhetően a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így az nem okoz olyan hirtelen vércukorszint-emelkedést, illetve később alakul ki az éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalma sem. Tápértéke magas, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. A reform-táplálkozásban közkedvelt, általánosan felhasználható liszt.

EPMS-grahamliszt-gl200.png
mt.png
tk buzaliszt

Teljes kiőrlésű búzaliszt

 

A teljes kiőrlésű búzaliszt tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, beleértve a csírát és a héjat is. Tápértéke magas, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma, mint a fehér liszté. A reformtáplálkozásban közkedvelt, általánosan felhasználható liszt.

EPMS-teljeskiorlesu-buzaliszt-bl200.png
mt.png
feher tonkoly

Fehér tönkölybúzaliszt

 

A tönkölybúza  a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetõen.
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemzõ, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Számos fontos ásványi anyagból is többet tartalmaz, mint a közönséges búza. Felhasználása nem különbözik a közönséges búzából készült lisztétől.

EPMS-feher-tonkoly-tbl70.png
tk tonkoly
EPMS-teljeskiorlesu-tonkoly-tbl300.png

Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt


Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Számos fontos ásványi anyagból is többet tartalmaz mint a közönséges búza. A teljes kiőrlésű búzaliszt tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, beleértve a csírát és a héjat is. Tápértéke magas, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma, mint a fehér liszté. A reformtáplálkozásban közkedvelt, általánosan felhasználható liszt. Felhasználása nem különbözik más teljes kiőrlésű búzalisztétől.

mt.png
tritikálé

Tritikálé lisztek

A tritikálét – más néven „rozsbúzát” – magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a „hagyományos” búzához képest, de könnyebben feldolgozható, mint a rozs.

A tritikálé két ősi kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre. Magyarországon jelenleg még túlnyomóan takarmányként használják, pedig sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt az emberi fogyasztásban is előkelőbb helyet érdemelne. A rostok, különösen az oldhatatlan rostok, megfelelő vízbevitel mellett segítenek pl. a székrekedés megelőzésében. A bélműködés javításával az aranyér kockázatát is csökkenthetik, és kifejthetik védőhatásukat a vastagbél-daganat ellen is. Az oldható rostok pedig lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását. A magas rosttartalom telítettség érzést okoz, így is segítve a súlykontrollt, fogyókúrát.

A tritikálé kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, réz-, vas- és szelén-tartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Ezek az elemek fontosak a szervezet egyensúlyának fenntartásában, és az immunrendszer valamint a különböző enzimek hatékony működésében.

EPMS-vilagos-tritikale.png
EPMS-teljeskiorlesu-tritikale.png
durum sima
mt.png

Durumbúza simaliszt

 

A durumbúza más néven: makaróni búza, keményszemű búza, üveges búza, egy keresztezésekkel és háziasításokkal létrehozott búzafajta. Már idő-számításunk előtt is használták.

A durum latinul keményet jelent, ami utal arra, hogy a durumbúza az összes búzaféle közül a legüvegesebb szerkezetű, így a legkeményebb.

Szénhidrátjainak felszívódási módja a legjobb az összes gabonaliszt közül, mivel lassan, fokozatosan oldódnak fel, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.

EPMS-durum-simaliszt.png
durum teszta
EPMS-durum-tesztaliszt.png

Durumbúza tésztaliszt

 

A durum vagyis kemény búzából készített lisztből tojás hozzáadása nélkül készíthetünk kiváló, jól főzhető tésztaféleséget. Tojás nélkül is szép sárga a tésztája. A híres olasz tészták fő alapanyaga.

bottom of page