top of page
Keresés

Mi az a Graham-liszt, és miért fogyasszuk?

Szerző képe: Első Pesti MalomElső Pesti Malom

Frissítve: 3 nappal ezelőtt

A lisztek közül az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt alapanyag a háztartásokban és a pékségekben egyaránt a búzaliszt. Azonban nem minden búzaliszt egyforma: léteznek különböző típusok, amelyek eltérnek egymástól az őrlés finomsága, a felhasznált búza fajtája és a tápanyag-összetételük tekintetében. Talán ismertebb közülük a búzafinomliszt, a teljeskiőrlésű búzaliszt vagy a süteményliszt (amelyről ITT írtunk korábban rövid ismertetőt), ugyanakkor kevésbé közismert alternatíva a Graham-liszt, amely egyre inkább előtérbe kerül a tudatos táplálkozásban és a fenntartható étkezési szokásokban. De mi is pontosan a Graham-liszt, miben különbözik a teljeskiőrlésű búzaliszttől, és milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre?



Mi a Graham-liszt?

A Graham-liszt a teljes kiőrlésű búzaliszt egyik formája, amelyet az 1800-as évek közepén a neves amerikai orvos és táplálkozási szakértő, Sylvester Graham (1794-1851) nevéhez fűződően kezdtek el népszerűsíteni. A Graham-liszt a teljes búzaszemet használja fel, tehát tartalmazza a héjat, a csírát és a belső magot is. Az őrlés során azonban az így nyert lisztet nem őrlik olyan finomra, hanem egy durvább, szemcsésebb állagú őrleményt készítenek. A Graham-liszt színe világosbarna, és kissé darabosabb, mint a finomabbra őrölt teljes kiőrlésű búzaliszt.

Első Pesti Malom Graham-liszt és őrlemény
a Graham-liszt színe világosbarna

Különbségek a Teljes Kiőrlésű Búzaliszttel

A Graham-liszt nagyon hasonló a teljeskiőrlésű búzaliszthez (BL200). Beltartalmi értékeit tekintve mindkét liszt teljes kiőrlésű, azaz az egész búzaszemet tartalmazza, a Graham-liszt és a hagyományos teljes kiőrlésű búzaliszt között van néhány különbség.


  1. Őrlés finomsága: A teljes kiőrlésű búzaliszt finomabbra van őrölve, míg a Graham-liszt durvább textúrájú, mivel az őrlés során a szemeket nagyobb szemcseméretre őrlik le. Ennek következtében a Graham-liszt sűrűbb és durvább állagú, ami más élményt ad a kenyér- és pékáru-készítés során.

  2. Íz: A Graham-liszt jellegzetes, enyhén diós, korpás ízjegyeket hordoz, amelyet a durvább őrlés és a benne található, még nagyobb mértékben érezhető búzahéj okoz. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű búzaliszt íze ennél lágyabb, kevésbé domináns.

  3. Tápanyagok: Mindkét liszt típus a teljes búzaszemet tartalmazza, így hasonló tápanyagokat kínál, a Graham-lisztben található rost talán jobban érvényesül, mivel az őrlés során a szemek egy részét nem őrlik olyan finomra.


A Graham-liszt kedvező élettani hatásai

A Graham-liszt fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, különösen azok számára, akik a természetes, tápanyagban gazdag alternatívákat keresik.

  1. Magas rosttartalom: A Graham-liszt kiemelkedő rosttartalmáról ismert, ami különösen jótékony hatással van az emésztésre. A rostok elősegítik a bélmozgást, megelőzik a székrekedést, és hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához. A megfelelő rostbevitel az emésztőrendszer egészsége mellett a vércukorszint szabályozásában is segíthet.

  2. Alacsony glikémiás index: A Graham-liszt lassabban szívódik fel a szervezetben, mint a finomított lisztek, azaz alacsonyabb a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása kevésbé okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, ami különösen előnyös lehet cukorbetegséggel élők számára, de a súlyszabályozásban is segíthet.

  3. Bőséges ásványi anyag és vitaminforrás: A Graham-liszt gazdag ásványi anyagokban, mint például magnézium, foszfor és vas, amelyek fontosak a csontok, az idegrendszer és az anyagcsere működéséhez. Emellett tartalmazza a B-vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtek egészségéhez, az energiatermeléshez és a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez.

  4. Javítja a szív- és érrendszer egészségét: A Graham-lisztben található rostok, ásványi anyagok és antioxidánsok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A rostok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, míg a magnézium és a kálium az optimális vérnyomás fenntartásában játszanak szerepet.

  5. Segíthet a súlyszabályozásban: Mivel a Graham-liszt gazdag rostokban, hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, így csökkentheti az étkezések közötti falatozás igényét, így az ebből készült ételek segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában.



Hogyan Használjuk a Graham-Lisztet?

A Graham-lisztet ugyanúgy használhatjuk, mint a hagyományos teljeskiőrlésű búzalisztet: készíthetünk belőle kenyereket, pékárukat, süteményeket vagy palacsintát. A tészta kicsit más textúrájú lesz, mint a finomlisztből készült változatok, de sokan épp ezt a gazdagabb, rusztikusabb élményt keresik. Különösen ajánlott a Graham-lisztet teljeskiőrlésű kenyerek lisztkeverékéhez (a teljeskiőrlésű liszt alternatívájaként) keverni, sós pékárukhoz használni, de egyes édes süteményekhez is remek választás lehet.


A Graham-liszt egy ízletes és tápláló alternatívát kínál a hagyományos búzaliszt helyett. Bár hasonló a teljes kiőrlésű búzaliszthez, a durvább őrlése és az ebből adódó rosttartalom különlegessé teszi. A fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, például javítja az emésztést, segíti a vércukorszint szabályozását, és hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Ha tudatosan szeretnénk étkezni, és a lehető legnagyobb tápanyag-értéket szeretnénk kihozni az ételeinkből, a Graham-liszt remek választás lehet a mindennapi étrendben. Kevesebb is több, mint a semmi! Aki nem szeretne lemondani a fehérkenyér és pékáru megszokott ízéről, már akkor is részesülhet a Graham liszt jótékony élettani hatásaiból, ha 25-50%-ban hozzáadja a finomliszthez.


A Graham-liszt elérhető az Első Pesti Malom kínálatában, keresse webshopunkban, rendelje meg házhozszállítással és pár napon belül Önnél lehet, kezdődhet vele a sütés.



Első Pesti Malom Graham liszt - 1kg (két csomag)
Első Pesti Malom Graham-liszt

93 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page