Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly. Liszt, tönkölybúza, tönkölyliszt, malom, websop, webáruház, búzaliszt, bioliszt, reformliszt, gluténmentes, süteményliszt, alakor, finomliszt, kenyér recept, kukoricaliszt, rizsliszt, gabona, grahamliszt, rozs, rozsliszt, teljes kiőrlésű, tönköly.
Kovászos rozskenyér
Ez a jellegzetes zamatú kenyér a kovászolásnak köszönhetően napokig friss marad.
Elkészítés:
Egy dagasztótálban elkeverjük a liszteket, a sikért és a fűszereket a só kivételével. (Ezt a tésztát ne dagasszuk kenyérsütőgéppel, mert sűrűsége miatt tönkreteheti.) Közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük a kovászt, melaszt, olajat és a vizet, amiből egy kicsit visszatartunk. Elkezdjük dagasztani. Ragad, nyúlik, de ha türelmesek vagyunk, szépen összeáll. Mikor már egy gombóc, kitesszük a tálból, és deszkán dagasztjuk tovább. Mindig csak egy kevés lisztet tegyünk alá, és ha szükséges, hozzáadagoljuk a visszatartott vizet. A sót csak a dagasztás végén tesszük hozzá. A begyúrt tésztát visszatesszük a tálba, és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután megformázzuk, beletesszük egy nagy jénai tálba (amiben majd sütjük), ráhúzunk egy zacskót, és kétszeresére kelesztjük. A kelési idő jelentősen eltérő lehet, 2 órától akár 5-6 óráig is eltarthat. (Ez függ a kovász minőségétől, a hőmérséklettől stb.) Forró, 230 °C-os sütőben sütjük 10 percig, majd 200 °C-on megint 10 percig, végül 170 °C-on további 45-50 percig. A sütés megkezdése előtt egy lapos fémedényben tegyünk vizet a sütő aljába. Ha megsült, rácsra tesszük hűlni.
Hozzávalók:
330 g Világos rozsliszt
330 g Kenyérliszt (BL 80)
1 evőkanál sikér
370 g érett, aktív rozskovász
400 ml szobahőmérsékletű víz
1 evőkanál melasz vagy nádcukor
1 teáskanál őrölt kömény és koriander
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
csipet aszkorbinsav